Dietele vegană şi vegetariană ar putea creşte posibilitatea declanşării unui accident vascular cerebral. Acestea sunt concluziile unui studiu efectuat în Marea Britanie pe parcursul a 18 ani şi publicat recent, citat de Press Association.
Persoanele care au adoptat dietele vegană şi vegetariană prezintă o reducere cu 22% a riscului de boli de inimă în comparaţie cu cele care consumă carne, potrivit unei cercetări realizată la Universitatea Oxford. De asemenea, persoanele care mănâncă peşte, dar nu şi alte tipuri de carne (dietă pesco-vegetariană) au un risc de afecţiuni cardiovasculare redus cu 13% în faţă de cele care consumă carne.
Risc de cinci ori mai ridicat de accident vascular pentru vegetarieni
Însă, oamenii de ştiinţă au descoperit că vegetarienii şi veganii prezintă un risc de cinci ori mai ridicat de accidente vasculare cerebrale în comparaţie cu persoanele care consumă carne, cauza fiind reprezentată parţial de un aport insuficient de vitamine.
Cercetarea, publicată în British Medical Journal (BMJ) a analizat date de la aproape 50.000 de persoane care nu aveau în antecedentele medicale boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale la începutul studiului.
Grupul a fost împărţit în consumatori de carne (24.428 de persoane), consumatori de peşte dar nu şi alte tipuri de carne (7.506 persoane) şi vegetarieni (16.254 persoane).
De-a lungul unei perioade de 18 ani, în total au fost înregistrate 2.820 de cazuri de boli cardiace ischemice şi 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral.
După ajustarea factorilor ce ar fi putut influenţa rezultatele, cercetătorii au concluzionat că persoanele pesco-vegetariene au prezentat o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare în comparaţie cu cele care consumau carne, în timp ce vegetarienii şi veganii înregistrau o reducere cu 22% a acestui risc.
Studiul a identificat, însă, o creştere cu 20% a riscului de accident vascular cerebral la vegetarieni şi vegani în comparaţie cu persoanele care consumă carne. Motivul, potrivit oamenilor de ştiinţă, ar fi reprezentat de nivelurile mai scăzute ale vitaminelor în rândul vegetarienilor şi veganilor cuprinşi în studiu.
Oamenii de ştiinţă, care au precizat că este nevoie de studii suplimentare în acest sens, au indicat că nivelurile reduse ale colesterolului total în rândul vegetarienilor şi veganilor ar juca de asemenea un rol.